A beacon of light at the top of Batman’s Hill

Brief

A small-scale form was required to mark the entryway of the Collins Square development in Melbourne’s CBD. While the project was already well underway—it had attained council’s approval and was on the cusp on construction—the client required a complete re-assessment of the scheme, as well as the addition of two new floors.

Solution

We envisioned the new entrance to the development as a stunning beacon of light. The proposal comprised of a series of glass panels designed to reflect and refract varying channels of light. We based our design on objects such as cut-glass decanters and lighthouse lenses. Each rectangular panel of glass was divided into four. These fragments (that extrude into a pyramidal form) pick up light and responds to the ever-changing light conditions of the city and its seasons. By elevating the glass box on slim columns, uninterrupted views are cast onto Collins Street and the heritage structural elements of the Goods Shed.

SISSONS.